De-a lungul anilor, am avut ocazia să observ prieteni, rude, colegi care sunt părinți. I-am văzut fericiti, epuizați, mândri, uneori copleșiți. Și de fiecare dată am tras concluzii, mi-am notat mental ce aș face sau ce nu aș face dacă aș fi părinte.
Chiar dacă nu am copii (cel puțin, nu încă), am adunat câteva lecții prețioase despre parenting, pe care vreau să le împărtășesc azi.
1. Răbdarea e cheia
Un lucru pe care l-am văzut la toți părinții extraordinari este răbdarea. Copiii sunt curioși, neobosiți, uneori haotici, și dacă vrei să le fii alături, trebuie să ai mult calm. Răbdarea nu este doar despre a nu ridica tonul, ci despre a explica de 10 ori același lucru, despre a înțelege că un copil are propriul lui ritm de dezvoltare și despre a-i oferi spațiu să descopere lumea fără a-l grăbi.
2. Perfecțiunea în parenting nu există
Unii părinți pe care i-am văzut se stresează enorm să facă totul „ca la carte”. Dar adevărul este că nu există o carte universal valabilă. Fiecare copil e diferit, fiecare familie are dinamica ei. E ok să greșești, important e să te adaptezi. Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, ci de părinți prezenți, capabili să învețe din greșeli și să se corecteze pe parcurs. Perfecțiunea este un mit care doar creează presiune inutilă.
3. Independența copilului e esențială
Am văzut părinți care fac totul pentru copiii lor și părinți care le permit să închidă singuri fermoarul gecii, să-și legeșe șireturile, să ia decizii mici. Și ghici ce? Copiii care sunt împreunați să fie independenți devin mai siguri pe ei și mai responsabili. Autonomia se construiește din lucruri mici, din momentele începând cu „Lasă-mă să fac eu!” până la asumarea unor responsabilități mai mari pe măsură ce cresc.
4. Limitele sunt necesare
Uneori, e mai ușor să spui „da” la orice, doar ca să eviți un tantrum. Dar copiii au nevoie de limite. Am observat că cei care știu de mici ce este permis și ce nu sunt mai echilibrați și mai respectuoși. Limitele nu înseamnă rigiditate, ci consecvență și claritate. Un copil care știe la ce să se aștepte se simte mai in siguranță.
5. Parentingul este și despre a avea grijă de tine
Părinții care nu se neglijează pe ei înșiși sunt mai relaxați, mai fericiți și, implicit, părinți mai buni. Am văzut multe mame epuizate, care au uitat de ele. Și am văzut mame care învață să-și ia timp pentru ele fără să se simtă vinovate. Diferența este enormă. Un părinte fericit transmite o stare de bine și copilului, iar asta contribuie la o relație mai sănătoasă.
Nu sunt părinte, dar asta nu înseamnă că nu pot observa, învăța și trage concluzii despre ce înseamnă cu adevărat să crești un copil. Parentingul este o aventură care implică răbdare, limite, independență și multă dragoste. Și dacă vrei să citești mai multe sfaturi de la părinți care trăiesc zi de zi această provocare, te invit să descoperi mai multe pe TheKid.ro.