Cine mă cunoaște știe că iubesc serialele medicale.
Am crescut cu House M.D., am trecut prin toate furtunile emoționale din Grey’s Anatomy, am savurat fiecare episod din New Amsterdam. Așa că, atunci când am văzut că „The Good Doctor” e disponibil pe Netflix, mi-am zis că trebuie să-i dau o șansă.
Și da, am început cu entuziasm.
Ideea de la care pornește serialul este una extrem de interesantă: un tânăr chirurg, Shaun Murphy, care suferă de autism și sindromul Savantului, încearcă să se integreze într-un spital prestigios și să demonstreze că poate fi un medic excelent, în ciuda diferențelor sale.
Am apreciat mult faptul că serialul încearcă să aducă în prim-plan diversitatea, lupta pentru acceptare și forța interioară a unui personaj atât de complex.
Dar, sincer…
Pe măsură ce am avansat cu episoadele, am realizat că acțiunea nu m-a prins așa cum mă așteptam.
Cazurile medicale, deși interesante uneori, nu au aceeași profunzime sau complexitate ca în House M.D.
Lipsește acea doză de mister și provocare intelectuală pe care o iubeam în fiecare diagnostic improbabil descoperit de Dr. House.
În „The Good Doctor”, cazurile sunt mai previzibile, iar rezolvarea lor vine adesea fără acel „wow” pe care-l căutam.
Un alt minus, pentru mine, a fost povestea celorlalți doctori.
Personajele secundare sunt simpatice, dar simt că nu sunt suficient de bine conturate. De multe ori am avut impresia că relațiile dintre ei sunt tratate superficial, că emoțiile sau conflictele sunt introduse doar ca să „bifeze” un checklist de dramă, fără să mă convingă cu adevărat.
Nu spun că serialul e rău. Deloc.
E plăcut de urmărit dacă vrei ceva ușor, cu mesaje frumoase despre empatie, acceptare și perseverență.
Dar pentru cineva care a crescut cu standardul House M.D. – unde fiecare caz era un puzzle complicat, unde personajele secundare aveau profunzime și conflictele erau intense – „The Good Doctor” pare… drăguț, dar insuficient.
Verdictul meu:
Un serial bun pentru serile când vrei ceva relaxant, fără prea multă adrenalină. Însă, dacă ești genul care iubește serialele medicale pentru provocarea intelectuală și complexitatea emoțională, s-ar putea să simți și tu că lipsește acel ceva.
Rating personal: ⭐⭐⭐✩✩ (3/5) – drăguț, dar nu de pus la suflet.